Welkom op de praktijksite

Op deze website vindt u alle informatie over de Huisartsenpraktijk Oldemarkt: wie wij zijn en wat we doen, de openingstijden, informatie over de ANW-zorg (avond- nacht- weekend) via de Dokterswacht Friesland (DWF), uitleg over de verschillende services die we bieden, diverse invulformulieren etc.

 

Meteen bellen, e-consult sturen of eerst zelf even informatie opzoeken?
Voor veel medische vragen kunt u zelf online al betrouwbare informatie opzoeken via thuisarts.nl
Een andere behulpzame site is moetiknaardedokter.nl (ook als app beschikbaar voor op de telefoon).

Huisartsenpraktijk Oldemarkt
De Klokkemaat 2 8375HC Oldemarkt

Opleiding en onderzoek

Opleiding en wetenschappelijk onderzoek in deze praktijk

Huisartsenpraktijk Oldemarkt is aangesloten bij het Academisch Huisarts Ontwikkel Netwerk (AHON). In het AHON werken huisartsen uit Noord- en Oost-Nederland samen met de afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde van het UMCG. Twee belangrijke activiteiten van het netwerk zijn het opleiden van nieuwe huisartsen en het doen van gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Opleiding

Binnen onze praktijk kunnen verschillende medewerkers aanwezig zijn zoals een huisarts in opleiding of een co-assistent. Een huisarts in opleiding heeft zijn/haar eigen spreekuur en doet zelfstandig visites. Uw eigen huisarts is hoofdverantwoordelijk voor het handelen van de huisarts in opleiding en de co-assistent.

Wetenschappelijk onderzoek

Deze huisartspraktijk levert gegevens aan over de verleende zorg aan patiënten. Het AHON zorgt ervoor dat deze gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Soms worden deze gegevens ook gebruikt in het onderwijs aan medisch studenten en toekomstige huisartsen. Het gaat hier om gegevens over de zorg voor de patiënten die uw huisarts in de zorgadministratie vastlegt, bijvoorbeeld over de diagnose, het medicijngebruik, de laboratoriumresultaten en de behandeling.

Wat wordt er gedaan met de resultaten?

Uw huisarts wordt op de hoogte gehouden van de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek. Daardoor kunnen de resultaten in de huisartspraktijk worden gebruikt voor het verbeteren van de zorg.

Voorbeelden van vragen die te beantwoorden zijn met wetenschappelijk onderzoek:

  • Kan een acute oorontsteking bij kinderen worden voorspeld?
  • Waardoor kunnen mensen darmkanker krijgen?
  • Wat is het gevaar van het tegelijk gebruiken van veel verschillende medicijnen?

Het kan zijn dat u benaderd wordt voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Selectie van geschikte deelnemers gebeurt op basis van anonieme zorggegevens. Onderzoekers krijgen zonder uw toestemming geen inzage in uw medische gegevens!

Privacy

Het AHON besteedt veel zorg aan bescherming van de privacy van u als patiënt en uw huisarts. Er worden géén gegevens, zoals naam, adres of burgerservicenummer (BSN) verzameld, waarmee u als patiënt kan worden herkend. In de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek is daardoor nooit te zien van welke patiënten gegevens zijn gebruikt. De zorggegevens worden zorgvuldig en vertrouwelijk behandeld volgens de Wet bescherming persoonsgegevens. Het AHON heeft dit vastgelegd in een privacyregeling die te vinden is op de website van het AHON: www.huisartsgeneeskunde-umcg.nl/ahon

Bezwaar?

Mocht u bezwaar hebben tegen het gebruik van uw zorggegevens voor wetenschappelijk onderzoek, dan kunt u dit op elk moment laten weten aan de huisarts of de assistente. U krijgt dan een formulier om in te vullen (de ‘verklaring van bezwaar’). Dit formulier staat ook op de AHON-website. Uw gegevens worden dan niet gebruikt.

Vragen over het AHON?

Bij vragen kunt per mail contact opnemen met het AHON:

E-mail: ahon@umcg.nl

Of kijk op de website: www.huisartsgeneeskunde-umcg.nl/ahon

Stagiaires

In de praktijk kunt u stagiaires treffen.  Opleiding van artsen, huisartsen, praktijkverpleegkundigen en doktersassistenten is belangrijk. Het is noodzakelijk dat artsen, praktijkverpleegkundigen en doktersassistenten praktische vaardigheden leren. Dit kan natuurlijk alleen in de praktijk van alle dag. Op het mededelingenbord van de praktijk wordt aangekondigd wanneer er stagiaires in de praktijk werkzaam zijn.

Peilstation voor het NIVEL.

Het NIVEL is het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Er vindt toegepast beleidsonderzoek plaats voor beleidsmakers in de gezondheidszorg. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op projectbasis. Onderzoeksgegevens worden gebruikt door een groot aantal partijen, afkomstig uit de overheid en (koepels van) zorgverzekeraars, beroepsgroepen, zorginstellingen en patiënten- en consumentenorganisaties. De Peilstations van het NIVEL vormen een representatieve groep van 59 Nederlandse huisartsen in 42 praktijken. Hun patiëntenpopulatie bestrijkt ongeveer 0,8% van de Nederlandse bevolking en is verspreid naar regio en over stad en platteland. De peilstation-huisartsen rapporteren wekelijks of op jaarbasis over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen, die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk op te nemen zijn. Eén van de belangrijkste onderwerpen van de Peilstations is ‘griep’ (influenza-achtige aandoeningen). De peilstationartsen registreren sinds 1970 het aantal patiënten dat hen consulteert met een influenza-achtig ziektebeeld (IAZ). Bij een deel van de patiënten neemt de peilstationarts een keel- en neuswat af. Het Rijksinstituut voor de Volksgezonheid en Milieuhygiene (RIVM) kijkt of er een virus in de watten zit, en zo ja welk. De peilstation metingen vormen een onderdeel van influenza metingen in Europees verband (ECDC). Alle gegevens verstrekt via peilstation-Nivel zijn geanonimiseerd.